13 augustus 2005

Dag 18 t/m 20

Ik zit nu in Salzburg op de trein naar Stuttgart te wachten, hopelijk genoeg tijd om mijn verhaal over de afgelopen dagen te schrijven...

Woensdag 10 augustus
's Ochtends foto's geplaatst vanuit het internetcafe naast het station, en toen de trein genomen. Van Innsbruck naar Salzburg is maar 2 uur, dus dat ging snel. Ik heb de bus naar de jeugdherberg genomen, het was anders een flink stuk lopen en het regende. De jeugdherberg is een stuk beter dan die van Innsbruck, veel gezelliger met zitplaatsen beneden en een bar.
Ik heb mijn spullen in mijn kluis gedaan en toen ben ik naar het oude gedeelte van Salzburg gegaan. Erg mooi, ik heb o.a. een kerkhof bekeken en in de catacomben gekeken (waar eigenlijk weinig te zien was). Salzburg is erg mooi, overal mooie gebouwen en pleintjes. Helaas begon het te gieten en te onweren, toen ben ik maar terug naar de jeugdherberg gegaan.
Daar kwam ik de 3 Spaanse jongens weer tegen, Francesc, David en Jose. Lekker bijgekletst en ik ben samen met hun gaan eten in een restaurant vlakbij, was erg gezellig. 's Avonds in de jeugdherberg rondgehangen met hun. Nou ja, vooral met Francesc. David was zo moe dat hij heel vroeg ging slapen en Jose... dat was een verhaal apart. Hij had in Innsbruck een meisje ontmoet en had het nogal zwaar te pakken. Ik moest haar smsjes lezen om hem te vertellen wat ik er uit opmaakte, ze schreven namelijk in het Duits. Hij is de hele avond bezig geweest haar een email te schrijven!! Eerst in het Spaans op papier, toen in het Duits en toen had hij nog een uur nodig om het te versturen. Francesc sprak eigenlijk geen Engels maar we konden toch wel praten, met simpel Engels en gebarentaal kom je een heel eind.

Donderdag 11 augustus
's Ochtends met Francesc en David ontbeten (Jose was al naar Wenen om dat meisje te ontmoeten...), en daarna ben ik met hun naar het station gegaan. Zij gingen verder naar Wenen, dus ik heb daar afscheid van ze genomen. Jammer dat ze weggingen! Ik heb de trein genomen naar Werfen om de Eisriesenwelt te bezoeken, een ijsgrot. Eerst met een busje naar boven, dat een kwartier lopen (flink steil dus erg vermoeiend), dan een stuk met een gondel (heel steil stuk), en dan weer een kwartier flink klimmen en dan ben je eindelijk bij de grot. De rondleiders waren allemaal nogal leuk, er zat er een bij die net Brad Pitt met lang haar was (maar dan nog knapper :) ) dus ik hoopte bij hem in de groep te komen, maar nee, wij kregen een Oostenrijkse versie van Guus Meeuwis, joepie. Als ze de deur van de grot opendoen, komt er een behoorlijke wind uit, de Belgische kinderen voor me begonnen spontaan te huilen en durfden niet meer naar binnen. Ik liep vooraan de groep, dat was handig. In de grot is het donker, per 5 personen krijg je een lamp mee. En de gids heeft magnesium om extra te verlichten. Het was een hoop trappen lopen maar het was schitterend!! Echt heel mooi, enorme ijsformaties in allerlei vormen en kleuren. En het heeft iets lord of the rings achtigs om met lampjes door een grot te lopen :)
Het was er rond het vriespunt en ik had alleen een blouse aan, geen jas. Maar je bent zo aan het traplopen dat je het niet koud krijgt. De rondleiding duurt ongeveer een uur, hierbij ga je een kilometer de grot in. Super!!
Toen weer terug, genoten van het geweldige uitzicht over de bergen. Ik was onderweg een Australische jongen tegengekomen, Vincent. Hij bleek in dezelfde jeugdherberg te slapen als ik. We besloten samen te gaan lunchen (om 15:30 haha) en daarna het kasteel van Werfen te bezoeken. Voor degenen die de film Where Eagles Dare kennen (ik niet), dit is het kasteel uit die film. Maar hij is ook als achtergrond voor de Sound of Music gebruikt :). Het was een erg mooi kasteel, en we kregen een leuke rondleiding. We kregen een soort telefoon mee, mijne was zelfs in het Nederlands. Nou ja, Nederlands... het was alsof Beatrix het had ingesproken!! Raar Nederlands, ruine=roe-iene, gemarteld=gemaarteld, kamer=kammer. Ik heb zo gelachen :)
Het kasteel ligt op een heuvel midden in de vallei, wat een locatie, erg indrukwekkend. Daarna zijn we terug naar het station gelopen, en we waren pas om 20:30 terug in de jeugdherberg, waar we nog wat hebben gedronken en zitten kletsen.

Vrijdag 12 augustus
Vrij 'laat' opgestaan (8:30 haha), ontbeten en toen heb ik de bus genomen naar Slot Hellbrun, 4 km buiten Salzburg. In de rondleiding ga je eerst naar de 'wasser tricks'. Degene van wie het paleis was (euh ik weet het niet meer wie dat was), had een heel ingenieus watersysteem aan laten leggen. Zo had je een tafel met stoelen en daar liet hij dan iedereen plaats nemen, drukte op een knopje en uit de stoelen en tafel spoot dan water. Dikke pret, dat werd dus nu op ons uitgeprobeerd. Overal waar we kwamen, ook binnen in kamers, spoot water overal vandaan. Dus na afloop was je lekker nat, maar dat gaf niet want het was erg mooi weer. Het was leuk om te zien, vooral als je bedenkt dat het 400 jaar oud is!
Daarna heb ik op hetzelfde terrein nog een museum bezocht, de tuinen bekeken en een aantal kamers van het paleis. En het tuinhuisje van 'Sixteen going on Seventeen' uit de Sound of Music :)
Het was sowieso een Sound of Music dag, want daarna ben ik naar de Mirabel garten geweest, waar een heel stuk uit Do Re Mi is opgenomen. Erg leuk om te zien, het is alsof je door de film loopt. Het is een erg mooi park, jammer dat het behoorlijk druk was. Toen het centrum bezocht, er is zoveel te zien. Ik ben nog omhoog gelopen naar het kasteel, maar ik had eigenlijk geen zin in weer betalen voor een rondleiding, dus ik ben via het klooster (uit... jaja je raadt het al, the Sound of Music) naar beneden gelopen. In de jeugdherberg heb ik pizza gegeten en daarna een bepaalde film (3x raden) gekeken. Het was leuk om te zien nu ik alle locaties had bekeken, ik herkende alles!! Ik heb de film niet helemaal uitgekeken, ik weet het einde toch wel ;)

Goed, dat waren de laatste dagen. Ik heb enorm genoten van Salzburg, ik vind het echt jammer om hier weg te gaan, ik had nog wel langer willen blijven. Salzburg is nu met stip mijn favoriete stad!!! Ik ga hier zeker een keer terugkomen. Maar vandaag ga ik door naar Stuttgart, morgen naar Strasbourg, en dan maandag naar Caen waar Gert-Jan ook heen komt.
Ik heb helaas geen tijd om foto's te plaatsen nu, dat komt een volgende keer. Ik ga mijn trein halen!