08 september 2005

Nog wat foto's!














Het dak van het Sony Center op de Potsdamer Platz in Berlijn















Het monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Joden














Even een ramptoerist foto, dit was het tunneltje van het station van Narbonne, onder water!















Nicolas met het voedselpakket, dat we nog moesten delen ook :)

Voor meer foto's, zie http://spaces.msn.com/members/gjsteeneveld/PersonalSpace.aspx?_c01_photoalbum=showdefault&_c=photoalbum

Dag 40 t/m 43 (afsluiting)

Hallo uit Toulouse! Mijn reis is eigenlijk afgelopen nu.. maar nu eerst het verslag van de laatste dagen!

Vrijdag 2 september
's Ochtends ben ik eerst naar de Potsdamer Platz geweest, is een heel mooi modern gedeelte van Berlijn. Ik heb hier het film museum bezocht (alweer studentenkorting afgetroggeld zonder kaart hihi), was best interessant. Het ging over de geschiedenis van film in Duitsland, van de eerste films tot aan films uit de laatste jaren. Een groot gedeelte ging over Duitslands grootste trots, Marlene Dietrich. Verder ook over Romy Schneider en andere filmsterren. Ik heb me er wel vermaakt!
Daarna ben ik naar het monument ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden gegaan. Dit is er pas sinds afgelopen mei!! Heel nieuw, het is een heel veld met betonnen blokken waar je tussendoor kunt lopen, best indrukwekkend. Er is ook een informatiecentrum bij, een soort museum. Dit heb ik ook bezocht, het gaat over de oorlog natuurlijk maar heel persoonlijk. Verhalen van families uit alle landen, dagboekfragmenten, en het opnoemen van namen. Indrukwekkend, het is er dan ook doodstil, niemand zegt er wat. Trouwens werd hier mijn mes wel in beslag genomen, pff, een security officer die mijn mes meenam naar een kluis en na afloop mocht ik hem weer meenemen.
Hierna heb ik nog wat door de stad gelopen, een deel wat ik nog helemaal niet gezien had: het museum insel, Humboldt Universiteit, de dom. Veel mooie gebouwen vlak bij elkaar. Onder de tv toren heb ik een broodje gegeten en toen belde Johannes of we om 20:30 konden afspreken. Prima, ik heb even snel mijn spullen naar de jeugdherberg gebracht en toen ben ik met hem wat gaan drinken op een terrasje. Was heel erg gezellig! Johannes ken ik van de conferentie in Wenen, hij is een vriend van Oscar en studeert meteorologie in Berlijn. Leuk zitten kletsen, later kwamen er nog 2 vrienden van hem bij zitten. Om 1:30 ben ik terug gelopen naar de jeugdherberg.

Zaterdag 3 september
Helaas alweer afscheid genomen van het leuke hostel, en op de trein naar Braunschweig gestapt, via Magdenburg. Aline kwam me ophalen van het station, was lang geleden dat ik haar gezien had! Haar ouders en broer waren er die dag ook, nog vanwege haar verjaardag. Die was in augustus maar Aline was net terug uit China. Dus we hebben met zijn allen haar foto's gekeken en vlaai gegeten :) Was gezellig! Later kwam haar jongere broer Arjen ook, die is net zo oud als ik en de grap is dat ik hem voor het eerst ontmoet heb toen we allebei in 5VWO zaten, alweer 7 jaar geleden!! Ik deed toen een dagje proeven aan de wetenschap in Yrseke, en dat was toevallig samen met hem. Jaren later kwam ik Aline tegen in Wageningen en toen kwam ik er achter dat ik haar broer ken, wat een toeval :)
We zijn met zijn alleen gaan eten in een steakhouse, was heel lekker. Daarna vertrok de hele familie behalve Arjen weer naar huis, die waren gewoon voor een dag op en neer gekomen vanuit Limburg! We zijn nog met Arjen en Jens (Alines vriend) de stad in geweest waar een stadsfeest was, maar het was vooral heel druk en we zijn al snel weer terug gegaan.

Zondag 4 september
Lekker ontbeten, en toen zijn we met de auto (van Arjen) een stuk naar het zuiden gereden, naar het Harz gebergte. Ik wist helemaal niet dat daar bergen waren, maar er zijn toppen tot 1200 m geloof ik. We hebben daar een mooie wandeling door het bos gemaakt, en daarna hebben we op een terrasje ijs gegeten. Het was heel mooi weer, een gezellige dag!
Terug namen we een toeristische route, daarna verdwaalden we, dus we hebben heel lang over de terugweg gedaan. Arjen had maar 2 cd's in de auto, eentje was een cd met alle James Bond nummers, ik heb ze nog dagen in mijn hoofd gehad!!
In Braunschweig zijn we gaan eten bij de Griek, erg lekker, erg goedkoop maar ook erg veel, ik kreeg het echt niet op. Daarna is Arjen vertrokken, die moest nog terug naar Eelde. Ik heb Aline mijn foto's laten zien en we hebben lekker zitten kletsen.

Maandag 5 september
De laatste dag van mijn reis, en het zou de meest gedenkwaardige dag worden!!! Zo een waar je sterke verhalen over kan vertellen later. Nou ja, kan ik nu al, dus hier komt ie.
's Ochtends om 4:30 opgestaan, tas ingepakt en afscheid van Aline genomen en om 5:20 had ik de bus naar het station. Om 6:00 vertrok de ICE, ging allemaal prima. Ik heb nog even lekker verder geslapen, ondertussen ook genoten van het mooie landschap met zonsopkomst en wolken/mist flarden. Op een gegeven moment stonden we een tijdje stil om een andere trein voorbij te laten ofzo, en vanaf toen hadden we 15 min vertraging. Ik dacht, dat haalt hij wel in want het was 4 uur naar Karlsruhe. Dat haalde hij dus niet meer in, ze riepen om dat degene die naar Strasbourg wilden moesten blijven zitten tot Offenberg. Vanaf daar moesten we met de trein naar een gehucht en daarna met de bus naar Strasbourg. Nou die bus kwam al veel te laat, maar uiteindelijk reden we redelijk op tijd Strasbourg binnen. Alleen stonden we daar een hele tijd vast, en exact om 12:00 stopten we voor het station terwijl om 12:02 mijn trein naar Lyon vertrok!! Ik heb gerend alsof mijn leven ervan afhing, er werd al gefloten toen ik de trap op rende maar ik heb het gehaald!! Daarna was ik wel helemaal dood, maar ik was erg blij dat ik het gehaald had want anders had ik Toulouse niet meer gehaald die dag.
Naar Lyon duurt meer dan 5 uur, was een beetje saai dus ik heb veel geslapen. Toen in de TGV naar Montpellier. Was een beetje stom, ik kon geen reservering krijgen voor direct naar Toulouse, terwijl de TGV waar ik in zat wel gelijk door ging. Ik zou uit moeten stappen in Montpellier en pas 2 uur later met de volgende TGV. Dus ik aan de conducteur gevraagd of ik mocht blijven zitten, en gelukkig mocht dat. Ik blij, want nu zou ik 21:30 in Toulouse zijn in plaats van 23:30. Mijn ouders waren al in Toulouse, zij zouden me op komen halen.
Tja en toen... we kwamen aan in Narbonne om 20:30, nog een uur van Toulouse, en toen mochten we niet meer verder. Er was hevig onweer bij Carcasonne en er waren problemen met een trein voor ons, dus we hadden een onbepaalde vertraging. Dat klinkt altijd gevaarlijk, onbepaald... En dat was het ook, pff. Het hevige onweer kwam namelijk onze kant op, en even later zaten we in een 'zone rouge' van MeteoFrance en mochten we helemaal niks meer. Het was ook niet normaal, het onweer was net een stroboscoop en het hield maar niet op. Het goot van de regen en de tunnel onder het station door stond onder water. We konden wel de trein uit, op het perron beetje rondlopen. Er stonden nog 4 andere treinen vast. Sommige mensen probeerden alternatief vervoer te regelen maar die kwamen uiteindelijk ook terug, het kon niet.
We kregen voedselpakketten van de SNCF, met astronautenvoer zoals een 'long life cake' die je met veel water moest wegspoelen om er niet in te stikken. Ik zat naast een jongen die ook naar Toulouse moest, en we hebben wel lol gehad. Het is grappig om te zien hoe zo'n situatie alles verandert, en iedereen ineens met iedereen begint te kletsen. Ik wou dat het altijd zo was, stuk gezelliger.
Het werd later en later, maar om 1:30 reden we met luid applaus eindelijk weg!! Om 2:30 kwamen we aan in Toulouse, er waren ook nog mensen die nog 2 uur verder moesten naar Bordeaux. Mijn ouders en Oscar stonden er gelukkig, dus ik was zo thuis. Nog even bijgekletst en toen gaan slapen, ik was erg moe.

De afgelopen dagen
Ik ben nu dus terug in Toulouse, maar voor maar heel even. De afgelopen dagen waren druk, alle dozen in de auto van mijn ouders gezet, zo dat zij er ook nog in kunnen slapen. Verder Toulouse in geweest, lekker crepes gegeten met mijn ouders. Wat dingen afgehandeld, zoals gezamenlijke rekening opgezegd, dat soort dingen moeten ook gebeuren. Vanmiddag heb ik nog afgesproken met een oud klasgenoot van de basisschool die ik al 12 jaar niet gezien had. Tijdens het organiseren van de reunie (die is 17 september) mailde hij dat hij niet kon komen want hij ging in Toulouse studeren. Heel toevallig, en het was leuk om hem weer eens te zien. Ik was blij dat ik zo herkenbaar ben, want ik had hem niet meer herkend!
Morgenochtend om 6:12 stap ik op de TGV naar Parijs, mijn ouders brengen me naar het station en gaan dan zelf ook op weg naar Nederland. Ik kom als alles goed gaat (daar ga ik maar niet meer van uit tegenwoordig haha) om 17:15 in Amsterdam aan. Mijn zusje gaat bami voor me koken (toch??) en zaterdag ga ik het huis van Bart en Kaya bekijken. Ik ben voor 2 weken in Nederland, en mijn interrail is dan nog geldig, dus ik kan lekker treinen.